2009. október 30., péntek

Kefirgombáról


Amíg a különböző gyárak az ipari termelés során a kefirből elpusztítják az élő kultúrák nagy részét addig, ilyen a házi készítésű kefireknél nincsen. Tulajdonságai a tejalapú kefirgombának sokkal erőteljesebbek, így helyre tudja hozni a szervezet anyagcseréjét, a bélflórák működését normalizálja, rákos sejtek növekedését gátolja meg, allergiás megbetegedéseket enyhíti majd meg is szüntetheti. Azoknak javasolt főleg, akikre már ráfér egy alapos méregtelenítés, mivel a kefirgomba teljesen meg tudja tisztítani a szervezetet a felhalmozódott salakanyagoktól. A gomba apró, kicsit karfiolszerű, később, több használat után a gomba növekedni kezd, majd leválnak róla a kisebb gombák. Két teáskanál gomba hozzáadása javasolt 2,5-3 dl tejhez (a tejnek nem szabad hidegnek lennie mivel akkor nem indulnak be az erjedési folyamatok, szobahőmérséklet ajánlott), majd az edényt takarjuk le egy tiszta konyharuhával és tegyük valami félreeső helyre. Körülbelül 16-20 óra múlva a tej tökéletesen kefiresedik, ekkor egy műanyag szűrővel szűrjük le (figyelem fémszűrő nem ajánlott), majd a kefirgombát tegyük a csap alá és mossuk meg így csinálhatjuk is a következő adagot. Tudom, nincs az embernek minden nap ideje arra, hogy kefir készítésébe fogjon, így a gombát el is tehetjük, a hűtőbe ahol pihentethetjük. Itt azt tudnám javasolni, hogy a gombákat „fürdetés” után rakjuk, be egy kisebb befőttes üvegbe töltsük, meg vízzel majd rakjuk be a hűtőbe, így a gomba körülbelül 1 hétig életképes még, az ezt túllépő idő sajnos a gomba pusztulásához is vezethet.A gombák nálam az UHT tejben is jól érezték magukat, olvastam mások nem voltak ilyen szerencsések vele, ha tehetjük vegyünk termelői tejet azzal még senki nem járt rosszul J .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése