2009. október 29., csütörtök

Vitaminokról


Testünk olyan, mint a lakásunk vagy a házunk. Rendet kell tartani benne. Erre kéne talán a legjobban odafigyelnünk. Sokunk csak a külsőségekkel foglalkozik, milyen ruhában menjen dolgozni, elég szép-e a sminkje stb… arra nem is gondol, hogy talán a testén belül is a „szépségre” kéne törekedni. Sajnos főiskolásként ezzel a problémával nap, mint nap szembesülök. Egyszerűen elszomorító, hogy lassan egyedüliként nem dohányzom a Főiskola előtti parkosított részen, és, ha beszélgetni szeretnék az ismerőseimmel, akkor ezt úgy tehetem, hogy szívom be a füstjüket. Hát nem, ennyi elég volt. Lehet, hogy a világ változik, de én ennek makacsul ellen fogok állni, főleg, ha ilyen irányba megy. Látásmódomat szerintem az életemet behálózó sportnak köszönhetem J. Egyszerűen 7 éves korom óta mindig csinálok valamit, amivel le tudom vezetni a felgyülemlett feszültségeket

(úszás, triatlon, vízilabda, most a kondizás és a küzdősportok). Egyszóval mindig adtam értelmet a szabadidőmnek. Persze hazudnék, ha azt mondanám nem volt olyan alkalom, amikor ki ne próbáltam volna a cigit. Kipróbáltam, és rá kellett jönnöm semmi értelme nincsen se jó illata se jó íze nincsen…. le is tettem. Inkább naponta megeszek 2-3 almát, pár vitamint és egyből van energiám a naphoz. Természetesen mindenki maga döntse el mit választ pár perc az életéből, rossz szag, elszíneződött körmök és haj, vagy több energia és kevesebb betegség.

Lássuk miben is segítenek a vitaminok:

Legismertebb vitaminunk kétségtelen a C-vitamin, ezt előszeretettel a szervezet bástyájaként is szokták hívni. Szerepe van az immunrendszer erősítésében, csökkenti a meghűléses betegségek esélyét, növeli a fehérvérsejtek számát, csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának veszélyét, fontos tényező a csontok növekedésénél, védelmet nyújt a szürke hályog ellen.

C-vitamin megtalálható a következőkben: brokkoli, feketeribiszke, csipkebogyó, citrusfélék, paprika, eper

Persze hozzá kell tennünk napjaink gyümölcsiben sokkal kevesebb a vitamin és az ásványi anyag mint régen, de a piacokon még lehet venni jó minőségű zöldséget gyümölcsöt, illetve megannyi vitaminkészítmény áll már az emberek rendelkezésére.

D-vitamin segít beépíteni a csontjainkba a kalciumot és a foszfort, így a növekedésre is hatással van. Hiánya angolkórhoz vezethet. Megtalálható: élesztőben, csiperkegombában, különböző olajokban, tojássárgájában, zabpehelyben, napfény hatására a szervezet is termeli.

E-vitamin fontos a hormontermelésben, védi a májat, semlegesíti a szervezetben felgyülemlett szabad gyököket, erősíti az immunrendszert, izmok és a bőr jó állapotáért is felelős.

Hiánya: kimerültség, sérülékeny bőr, sebek lassú gyógyulása, visszértágulat, terméketlenség, izomtónus-vesztés. Természetes forrásai: búzacsíraolaj, napraforgómag, mandula, mogyoró, édes burgonya.

K-vitamin a normális véralvadásához kell. Hiánya a lassabb véralvadásban mutatkozik meg. Disznóhúsban, májban, növényi olajokban, paradicsomban megtalálható.

B1-vitamin szükségessége a szénhidrát anyagcserében, idegek működésében, és szívműködésben elengedhetetlen. Hiánya fájdalmas izomgörcsökhöz, szívelégtelenséghez, rendellenes idegi-agyi működéshez, károsodó szénhidrát anyagcseréhez vezethet.

Megtalálható: burgonyában, sárgarépában, salátában, sajtban, rizsben, céklában, káposztában, dióban, mogyoróban, gesztenyében és a paradicsomban

B12-vitamin serkenti a vörösvérsejtek érését, és az idegi működést. Hiánya miatt felléphet: vérszegénység, gyengülő látás, elmegyógyászati rendellenesség. Megtalálható: tojásban, tejben, húsban búzacsírában, élesztőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése